menu
verzorgd door Ilse Beurskens-van den Bosch

Pastinaaksoep met mosterd

Gegarneerd met gebakken uien

Wanneer alle vijf de smaken in een gerecht te proeven zijn, wordt het gerecht vaak als harmonieus ervaren. Iets wat je uitdaagt om goed te proeven en waar je niet snel genoeg van krijgt. In deze soep wordt zoet door de pastinaak en de uien vertegenwoordigd, zout door het zout, scherp en zuur door de mosterd en bitter door de tijm en het komijnzaad.

Stevig voorgerecht of lunchgerecht voor 4 personen

  • 1 kilo pastinaak
  • 1 (volle) eetlepel mosterd
  • 2 volle eetlepels crème fraîche
  • kristalzout naar smaak
  • 2 uien
  • 1 theelepel tijm
  • 1 theelepel komijnzaad
  • olijfolie

pastinaakpastinaakpastinaak

Pastinaak schillen met een dunschiller en in kleine stukjes snijden. Pastinaak ruim onder water zetten en in 10 à 15 minuten goed gaar koken.

uiui

Ui schillen, op de wortelkant neerzetten en halveren. Beide helften met de lijnen van de ui mee, in smalle partjes snijden. Ui bakken in olie.

Komijnzaad roosteren op een laag vuur, totdat de zaadjes lichtbruin kleuren en lekker geuren. Komijnzaad malen in een vijzel.

komijn

Zout aan de pastinaken toevoegen. Pastinaken pureren. Deze soep is lekker wanneer hij dik. Vind je hem te dik, voeg dan nog iets water toe. Mosterd en crème fraîche door de soep roeren.

mosterd

Komijnzaad en tijm door de uien roeren. Soep in borden of kommen serveren en garneren met een schepje gekruide uien.

tijm

Lekker vooraf aan een stevig nagerecht zoals pannenkoeken, de zoet gekruide bifun van 3 maart, de appelpap van 12 maart 2009 of de appel-haver-crumble van 14 februari 2008.

Week 4 van maart